ADVANCED COURSE ‘Psychologie en Psychosomatiek in de Osteopatische Praktijk’ met Dr. Joeri Calsius DO 2022 (ID nummer: 472902)

16 november 2022 15 december 2022
Opleidingen
Ericssonstraat 2, 5121 ML Rijen, Netherlands

ID-nummer: 472902

Opleidingsinstituut: Panta Rhei

De osteopaat is ook voor mensen met psychosomatische en (milde) psychiatrische klachten een vertrouwde behandelaar. Dit betekent dat hij/zij steeds vaker geconfronteerd wordt met hulpvragen die het strikt somatische domein overstijgen. Logischerwijze verhoogt dit de noodzaak aan wetenschappelijk onderbouwde kennis, doelgerichte vaardigheden  en bijkomende competenties  met betrekking tot het ruime domein van psychologie, psychosomatiek en trauma.

Na het volgen van de basiscursus Psychologie en Psychosomatiek in de Osteopatische Praktijk (PPOP) willen collega’s vaak meer leren kennen en begrijpen maar vooral ook beter kunnen toepassen. Deze Advanced Course PPOP komt hieraan tegemoet en is zowel verdiepend als praktisch opgezet. Gewapend met de opgedane trans-disciplinaire kennis en bril voor geïntegreerd lichaamswerk uit de basiscursus, richten we ons nu concreter op de integratie in de osteopatische praktijk.

Dit doen we aan de hand van vier heldere doelstellingen: 1) het verder uitdiepen van het ontwikkelingsdynamische modeluit de basiscursus, 2) het verkennen van nieuwe, interessante research topics gerelateerd aan psychosomatiek en trauma en 3) de vertaalslag naar concrete hands-on technieken voor het (myofasciale) lichaam. Tot slot 4), kijken we aan de hand van eigen casuïstiek van deelnemers naar verschillende klinische beelden (bijv. angst, depressie, autisme, borderline of trauma maar ook stress en SOLK). Daarbij leren we hoe een somatopsychisch stappenplan binnen de osteopathie eruit kan zien. Doorlopend besteden we aandacht aan praktische vragen zoals hoe samenwerken met andere zorgverleners binnen de GGZ, wat en wanneer communiceren, het belang van vroeg-detectie en -last but not least- waar ligt een mogelijke unieke meerwaarde van de osteopathie?

Meer weten