Manipulatie volgens korte hefboom naar Laurie Hartman
ID nummer: 413818
Opleidingsinstituut: Centrum voor Osteopathie
De meerderheid van ‘oude’ osteopatische technieken werden uitgevoerd door eenvoudige, lange hefboomtechnieken waarbij een grote (veelal rotatie-)kracht op één segment of niveau werd uitgeoefend. Meestal gebeurde dit op het fysiologisch eindpunt van de gewrichtsbeweeglijkheid ofwel op het punt van de laesie.
Te grote rotatiecomponenten in een manipulatie zijn echter vaak pijnlijk voor de patiënt en kunnen ook een risico zijn op letsels, zowel discaal als osseus (bv bij osteoporotische patiënten). De impact van zowel de kracht als de snelheid waarmee sommige technieken werden uitgeoefend, voelen vele patiënten ook als traumatisch aan.
Korte hefboomtechnieken werden als antwoord hierop ontwikkeld. Door het combineren van verschillende hefbomen kan men namelijk een gewricht vlugger in een “locked position” of “joint lock” brengen, nog vóór zijn fysiologische bewegingsgrens. Deze manipulaties zijn niet alleen veiliger aangezien men de fysiologische barrière niet passeert. Het toepassen van de secundaire hefbomen (side-bending, tractie, flexie, extensie,…) impliceert eveneens een aanzienlijke verkleining van de primaire hefboom (=de manipulatierichting). Wanneer de manipulatierichting nu rotatie is, leiden deze technieken dus ook naar een verminderde rotatiecomponent, een bijkomend veiligheidsvoordeel in zulke manipulaties. Een steeds wederkerend citaat van Prof. Hartman : “Not only structure governs function, function also governs comfort”. Door het zo zacht mogelijk behandelen van somatische dysfuncties, ook op manipulatief vlak, proberen we de functie van lichaamsstructuren te herstellen om zo het “comfort” van de patiënt te verhogen.
Specifiek onderwerp
In deze cursus worden de principes van de korte hefboomstechniek duidelijk uitgelegd en ingeoefend. Verder zal dieper ingegaan worden op het toepassen van de korte hefboomstechnieken op de vertebrale overgangsgebieden C7-T1, T12-L1 en L5-S1 (‘the spinal junctions’). Voor alle bovenvermelde zones worden verschillende technieken met varianten overlopen, waarbij bekeken wordt wanneer welke techniek het beste – het veiligste - kan gebruikt worden. Er wordt vooral op nadruk gelegd op VEILIGHEID bij manipulatie !
Meer weten