10 oktober 2022
Werelddag Geestelijke Gezondheid

Volgens cijfers van de WHO leeft 1 op 8 mensen in de wereld met mentale gezondheidsproblemen.

De Covid-19 pandemie zorgde nog eens voor een stijging van een geschatte 25% in het voorkomen van angst en depressie in het eerste jaar van de pandemie.

Voornamelijk gezondheids- en eerstelijnswerkers, studenten, alleenwonenden en personen met reeds bestaande mentale problemen werden hierdoor getroffen.

Het doel van deze Internationale dag van de mentale gezondheid is het bewustzijn rond mentale gezondheid vergroten en inspanningen vragen en organiseren ter ondersteuning, bescherming en verbetering van de mentale gezondheid.

Kan osteopathie hierin een rol spelen?

De osteopaat is vaak een aanspreekpunt, een vertrouwenspersoon voor de patiƫnt en hij zal bij vermoeden van mentale problemen aanraden om de huisarts of een psycholoog te contacteren. Mentale gezondheidsproblemen kunnen rechtstreeks invloed hebben op ons lichaam: spierspanning ter hoogte van nek en schouders, problemen rond het middenrif, hyperventilatie, nervositeit.

Wanneer iemand stress ervaart wordt het sympathisch zenuwstelsel geactiveerd: het lichaam maakt adrenaline aan en cortisol, de ademhaling versnelt, de bloeddruk verhoogt, spieren spannen op. De osteopaat kan door middel van manuele technieken het sympathisch zenuwstelsel dempen en het parasympatische activeren. Dit zorgt voor een beter evenwicht in het zenuwstelsel, met als gevolg ontspanning van de spieren, een verlaagde bloeddruk, beter evenwicht tussen lichaam en geest.

Ook is bewezen dat aanraking van de huid een positief effect heeft op je gezondheid. (Aanmaak oxytocine, dopamine, endorfine) En laat dat nu net iets zijn waar osteopaten goed in zijn.