Starten als osteopaat

Osteopathie is een zelfstandig, niet gereglementeerd beroep. Hoewel ons wettelijk kader nog te weinig gedefinieerd is, zijn er toch een hoop regels en voorwaarden waar je rekening mee moet houden bij een opstart. Sommige verplichtingen zijn gekoppeld aan het zelfstandigenstatuut, andere zijn eigen aan medische beroepen.

Download gratis een verkleinde versie van onze gids onderaan de pagina. Als u geïnteresseerd bent in de volledige versie, neem dan contact op met ons secretariaat op het volgende adres: info@osteopathie.be

De start van je carrière

  • Hoewel de grote steden een groter aantal osteopaten hebben op een beperkte oppervlakte, hebben landelijke gebieden beduidend minder osteopathiepraktijken. Het is dus belangrijk om goed te bepalen waar je je wil vestigen.

  • Wens je thuis een praktijk op te starten? De vestigingsvoorschriften variëren tussen regio’s en gemeenten. Check dit bij jouw gemeente. Er zijn soms heel wat bepalingen waar je rekening mee moet houden, om je patiënten te mogen ontvangen.

  • Huren en/of samenwerken? Hoewel een praktijk delen heel wat financiële en collegiale voordelen heeft, bevat een contract ook beperkende voorwaarden.
    (bvb: btw kan van toepassing zijn op gedeelde kosten.)

  • De meeste osteopaten kiezen om als zelfstandige (eenmanszaak) te werken. In functie van je project, kan het juridisch interessant zijn een andere rechtsvorm (bvba, onderneming) op te richten, vooral wanneer je met medewerkers wil werken. Hoewel de leden van een erkende beroepsvereniging niet btw-plichtig zijn voor therapeutische behandelingen, kunnen andere diensten dit wel zijn.

  • Alvorens professioneel te starten, moet je een ondernemingsnummer aanvragen bij een ondernemersloket (Kruispuntbank), je aansluiten bij een sociaal verzekeringsfonds en sociale bijdrage betalen. Deze bijdrage geeft recht op verschillende voordelen zoals: kinderbijslag, bevallingsverlof, tussenkomst bij werkonbekwaamheid en pensioen.

  • Om te kunnen genieten van ziekte en invaliditeitsuitkeringen als zelfstandige, moet je je inschrijven bij een ziekenfonds. 
    Opgelet, als zelfstandige zijn sommige aanvullende privéverzekeringen nuttig of verstandig.

  • Bewust van het algemeen nut voor de osteopaat en voor een betere bescherming van de patiënt, heeft Osteopathie.be van zijn kant het voortouw genomen en samen met de verzekeringsexperten een specifiek pakket samengesteld,exclusief voor zijn leden: burgerlijke aansprakelijkheid, juridische bijstand, verzekering onvoorziene omstandigheden en fiscale verdediging.

  • Om je kostbare tijd te optimaliseren, staan er verschillende tools ter beschikking: patiënten administratie, online groeps-agenda beheren, …
    Je kan beroep doen op een extern secretariaat en je diensten uitbesteden, een online agenda is ook een efficiënte oplossing.

Osteopathie.be staat ten dienste van haar leden. Zij geeft je toegang tot een reeks artikels om aan  de wettelijke verplichtingen te voldoen en om de GDPR te respecteren (bescherming van de privacy).

Vervoeg ons en profiteer van een hele reeks voordelen om jouw carrière optimaal te starten.