Evidence informed practice | Osteopathie.be
Osteopathie.be Contact Details:
Main address: Avenue Charles Madoux, 59 B-1160 Bruxelles (Auderghem), Belgique
Tel: + 32 2 512 35 89, E-mail: info@osteopathie.be
  1. Osteopathie: een Evidence Informed Practice
  2. Ik ben een professionele zorgverlener
  3. Osteopathie
Inloggen WelkomFAQContact
Français  -  Nederlands
InloggenPaswoord vergeten
Menu
FR  -  NL
Banniere Site Internet mains ostéopathe
Osteopathie  >  Ik ben een professionele zorgverlener  >  Osteopathie: een Evidence Informed Practice

Osteopathie: een Evidence Informed Practice

Osteopathie  >  Ik ben een professionele zorgverlener  >  Osteopathie: een Evidence Informed Practice
Osteopathie: een Evidence Informed Practice
FacebookGoogle PlusMailShareLinkedInTweeter
Uit het KCE-Rapport 148A: « Stand van zaken voor de osteopathie en de chiropraxie in België » blijkt dat het merendeel van de patiënten een osteopaat consulteert voor musculo-skeletale klachten (in hoofdzaak rug- en nekklachten) en dat de osteopathie een bewezen effectiviteit heeft voor wat betreft deze nek- en lage rugpijn.

Het is mogelijk dat andere consultatiemotieven, die verband houden met andere functies zoals het spijsverteringsstelsel of de bloedsomloop, zich in de toekomst duidelijker manifesteren als een osteopathische indicatie. Zij kunnen aan het licht komen door klinisch en door fundamenteel onderzoek dat voortaan toegankelijk is aan de universiteit. De beroepsgroep wil, met betrekking tot deze verbreding van indicaties binnen de osteopathie, voldoende evidentie verzamelen, zo-dat deze een correctere weerspiegeling kan bieden voor wat we als osteopaat in onze alledaag-se praktijk mogen ervaren.

Recente onderzoekingen tonen het effect van osteopathie bij de behandeling van verscheidene klachten en ziekten. Enkele studies suggereren dat osteopathische zorg kostenbesparend is, de nood aan medicatie doet afnemen, de patiënt aan minder diagnostische testen blootstelt en in vele gevallen een verminderd risico op complicaties geeft.

We nemen als beroepsgroep graag onze verantwoordelijkheid om van onze osteopathie een evidence-informed practice te maken, die leidt tot zorg op maat van de patiënt.

Een beperkte referentielijst van voornoemde onderzoekingen is hieronder terug te vinden in bijlage V van het Beroepscompetentieprofiel Osteopathie.
Zoek een osteopaat:
Wachtdienst
Dispensaria