Ik ben een patiënt | Osteopathie.be
Osteopathie.be Contact Details:
Main address: Avenue Charles Madoux, 59 B-1160 Bruxelles (Auderghem), Belgique
Tel: + 32 2 512 35 89, E-mail: info@osteopathie.be
 1. Ik ben een patiënt
 2. Osteopathie
Inloggen WelkomFAQContact
Français  -  Nederlands
InloggenPaswoord vergeten
Menu
FR  -  NL
Banniere Site Internet mains ostéopathe
Osteopathie  >  Ik ben een patiënt

Ik ben een patiënt

Osteopathie  >  Ik ben een patiënt
Ik ben een patiënt
Osteopathie is een techniek om allerlei aandoeningen te behandelen. Het beroep van osteopaat is aan strenge regels onderworpen en stelt de patiënt centraal.

Wie is de osteopaat?


Een osteopaat is een gezondheidswerker die de patiënt voornamelijk manueel behandelt. In België is het beroep van osteopaat aan regels onderworpen. Om deze titel te kunnen krijgen, moet de zorgverlener een speciale universitaire opleiding volgen. Die wordt georganiseerd door of in samenwerking met de Facultés de Médecine et des Sciences de la Motricité (Faculteit Geneeskunde en Motorische Wetenschappen) van de ULB. Dit is aan franstalige kant, in Vlaanderen gaat het over niet-gesubsidiëerd onderwijs.
Een osteopaat blijft zich gedurende zijn hele carrière bijscholen en blijft zijn vaardigheden verder ontwikkelen om optimaal te kunnen inspelen op de problematiek en behoeften van zijn patiënt. Elke diagnose wordt bedachtzaam gesteld en ook tijdens de handelingen wordt veel voorzichtigheid aan de dag gelegd.
Een bekwame osteopaat zal een patiënt zonder aarzelen doorverwijzen als blijkt dat dit niet binnen zijn competentie valt, of als hij van mening is dat een andere specialist een geschiktere behandeling zal kunnen bieden.

Wat behandelt osteopathie?


Osteopathie behandelt verschillende domeinen. Dit zijn ter illustratie enkele problemen die vaak voorkomen in de praktijk:
 • rugpijn, lumbago, stijve nek, geblokkeerde heupzenuw,
 • geblesseerde spieren ten gevolge van een val,
 • spijsverteringsproblemen,
 • problemen met de bloedsomloop,
 • ademhalingsklachten,
 • hoofdpijn,
 • klachten door stress, angst,
 • pijn door sporten (ook topsport),
 • klachten tijdens de zwangerschap, bij baby's en bij kinderen.

Enkele voorbeelden van specifieke toepassingen bij baby's:
 • slaapstoornissen,
 • vervormde schedel ("afgeplat hoofdje"),
 • hyperactiviteit,
 • moeilijke spijsvertering,
 • moeite met zuigen of slikken, slikproblemen.

Deze lijsten zijn uiteraard niet volledig. Neem gerust contact met ons op als u kampt met bepaalde klachten en u zich afvraagt of die behandeld kunnen worden door een osteopaat.

Verloop van een consultatie bij de osteopaat


Een behandeling is een volledig proces dat gebaseerd is op een diagnose in drie stappen: een grondige anamnese (vragen over uw medische voorgeschiedenis), een klinisch onderzoek en een specifiek onderzoek aan de hand van palpatie, waarbij de osteopaat alert is voor bewegingsbeperkingen. De diagnose kan indien nodig worden aangevuld met klinische of paraklinische onderzoeken.
De duur van de behandeling en de frequentie van de consultaties hangen af van de individuele patiënt en zijn klachten. Uw osteopaat bezit goede communicatieve vaardigheden en zal u alles vertellen over uw behandeling: duur, eventuele veranderingen in de diagnose, extra onderzoeken, doorverwijzing naar een andere specialist...
Na afloop van elke sessie, die ongeveer 45 minuten duurt, zal uw zorgverlener u een attest osteopathie overhandigen waarop een erkenningsnummer staat dat begint met 095. Dat moet u aan uw ziekenfonds bezorgen voor een eventuele terugbetaling.

Wat kost een osteopaat?


Een consultatie bij een erkende osteopaat kost tussen 40 en 60 euro.
Osteopathische behandelingen worden door het ziekenfonds terugbetaald in het kader van de aanvullende verzekering. Patiënten komen alleen in aanmerking voor terugbetaling als de behandeling gebeurt door een osteopaat die door de mutualiteiten wordt erkend en die geregistreerd is bij het ministerie van Volksgezondheid. Dat is het geval voor alle osteopaten die op deze website staan.
Er wordt een tussenkomst voorzien van gemiddeld 10 euro per consultatie, met een minimum van vijf en een maximum van tien consultaties per kalenderjaar. Het bedrag en aantal tussenkomsten kan wat verschillen per ziekenfonds.
Sommige aanvullende verzekeringen betalen meer terug in het kader van bepaalde polissen. Vraag gerust meer informatie bij uw bevoegde organisatie.

Veiligheid en rechten van de patiënt


Osteopathie wordt beoefend door opgeleide professionals en is dan ook een veilige geneeswijze. Er zijn over het algemeen geen neveneffecten en als ze zich voordoen, zijn ze zeer mild en verdwijnen ze snel. Het gaat dan om stijfheid, vermoeidheid gedurende enkele dagen of lichte hoofdpijn.
Geen enkel wetenschappelijk onderzoek kan aantonen dat de mechanische belasting tijdens nekmanipulaties verantwoordelijk kan worden geacht voor de zware complicaties die sommige artikelen van onofficiële bronnen aankaarten.
Het is trouwens belangrijk om te weten dat osteopaten in België een zeer lage verzekeringspremie voor burgerlijke aansprakelijkheid moeten betalen. Complicaties komen dus uiterst zelden voor.

CTA: Wenst u meer informatie over de beoefening van de osteopathie? Neem contact met ons op via ons contactformulier of zoek de dichtstbijzijnde osteopaat!

Uw osteopaat?

Wanneer naar een osteopaat?

Verloop van een consultatie?

Wat is osteopathie?

Kosten en vergoedingen

Veiligheid en rechten

Documentatie

Zoek een osteopaat:
Wachtdienst
Dispensaria