Veelgestelde vragen (FAQ)

Raadpleeg onze “vraag en antwoord” zone bestemd voor de patiënt, de osteopaat en de osteopathie. De vragen kunnen verschillen naargelang het doelpubliek. Kies de sectie die bij jou past.

Hoe kan ik osteopaat worden?

Osteopathie studeren kan aan de Brusselse universiteit (ULB) maar ook aan private-instellingen. Een gesubsidieerd universitair traject is, anno 2020, enkel aan de ULB te volgen. Private opleidingen zijn zowat overal in België vertegenwoordigd en voorzien een opleiding in het Frans of het Nederlands. De gemiddelde duur van de studies is 4 à 6 jaar. Het diploma van de ULB is een belangrijke meerwaarde in het zicht van een erkenning van het beroep.

Waarom zou ik osteopaat willen worden?

Osteopaat zijn is een prachtig beroep. Als je geïnteresseerd bent in geneeskunde, het menselijk lichaam en menselijke interactie. Als je een uitdaging niet uit de weg gaat en wil zoeken en begrijpen wat er aan de hand is met de patiënt, is osteopathie een prima keuze. Elke patient is uniek, elke consultatie is anders en dat blijft een uitdaging bij elke behandeling.

Moet ik nog bijscholingen volgen na mijn studies?

De osteopaat houdt rekening met de laatste ontwikkelingen van het beroep en recente wetenschappelijke inzichten. De bijscholing is een deontologische en morele verplichting voor elke osteopaat. Elke patiënt rekent op een veilige en kwaliteitsvolle behandeling. Ieder lid van onze beroepsvereniging volgt gecontroleerde bijscholing.

Wat is het doel van de bijscholing?

Bijscholing voor osteopaten is verplicht. Bijscholen stelt ons in de gelegenheid onze kennis te verdiepen en te verbeteren zowel diagnostisch als therapeutisch. Elke osteopaat dient op de hoogte te zijn van de nieuwe inzichten en wetenschappelijke vooruitgang binnen het onze vereniging.

Hoe weet ik of een cursus geaccrediteerd is?

Alle cursussen die te vinden zijn op het platform van PE-online, zijn geaccrediteerd. Niet alle aangeboden cursussen worden automatisch geaccrediteerd. De aanbieders van bijscholingscursussen moeten een aanvraag tot accreditatie indienen bij de daarvoor bevoegde bijscholingscommissie (BCO). De goedkeuring of accreditatie door de commissie is afhankelijk van de relevantie van het onderwerp, de bibliografie, de wetenschappelijke achtergrond etc..

Hoe een bijscholingscursus voorstellen?

De aanbieders van bijscholing kunnen een accreditatie-aanvraag indienen voor hun cursus via het PE-online systeem. In een eerste stap dien je een goedkeuring als organisator te bekomen (gratis) en je een accreditatie aanvraagt voor je cursus (betalend) De commissie bekijkt dan of de cursus voldoet aan regels.

Kan ik in het buitenland werken met mijn Belgisch diploma osteopathie?

Dit hangt af van de bestaande wetgeving binnen dat land. Wanneer het beroep niet erkend is, zal je zonder veel problemen je kunnen vestigen als osteopaat (weliswaar altijd met een goede verzekering!) In de tien landen waar het beroep erkend is, moet je voldoen aan de plaatselijke vereisten betreffende diplomering en praktijkvoering. Deze regels verschillen van land tot land. Best is eerst alle modaliteiten te bekijken en raad te vragen aan de plaatselijke beroepsverenigingen. Kijk ook op de website van de Europese federatie en forum voor osteopathie (www.effo.eu)

Kan ik in België werken met een buitenlands osteopathiediploma?

Op dit ogenblik bestaan er in België geen toegangsvoorwaarden voor het beroep. Er zijn geen wettelijke beperkingen voor buitenlandse osteopaten. We raden wel ten zeerste aan lid te worden van onze erkende beroepsvereniging. Wij kunnen je bijstaan tegenover beslissingen vanuit de overheid maar kunnen je garanties geven dat je je praktijk kan blijven uitoefenen met je buitenlands diploma. Afhankelijk van de nieuwe wetgeving bestaat de kans dat je bijkomende acties moet ondernemen.

Waar vind ik wetenschappelijke literatuur omtrent osteopathie?

Osteopathie.be stelt verschillende kenniskanalen voor. Zij biedt gratis toegang tot de online bibliotheek van CEBAM (Belgisch Centrum voor Evidence -Based Medicine). De vereniging beschikt over een eigen bibliotheek met zowel boeken, thesissen als magazines. Je kan deze bekijken op de daarvoor bedoelde pagina.

Werken als osteopaat

Door in te loggen vindt u alle documenten die nodig zijn voor uw praktijk. U krijgt ook toegang tot nieuwsberichten specifiek gericht aan onze leden en documenten van uw beroepsvereniging osteopathie.be.

Ik log in Al uw documenten