06 mei 2022
Het gevaar van frenectomie

Steeds meer baby’s ondergaan een frenectomie of sectie van de tongriem.

De ONE (Kind en Gezin) wil de aandacht van alle professionele zorgverleners en ouders vestigen op de gevolgen van het onrechtmatig knippen van tongriempjes. (zie artikel)

Deze ingreep kan ernstige gevolgen hebben voor de gezondheid, alsook slik- en spraakstoornissen veroorzaken.

Vaak zijn de gevolgen voor ouders die voor frenectomie kiezen zeer zwaar, namelijk: “Na de sectie moeten ze “stretchoefeningen” doen met de tong van hun baby, wat heel pijnlijk kan zijn”, betreurt Marie-Caroline Willième, osteopaat gespecialiseerd in de pediatrie.“Sommige baby’s zijn getraumatiseerd en willen hun mond niet meer openen. Soms is het zo ernstig dat ze sondevoeding moeten krijgen omdat ze zelf niet in staat meer zijn om te eten of drinken.”(1)

Deze chirurgische ingreep wordt vaak aanbevolen om (onder andere) borstvoedingsproblemen op te lossen, toch is dit niet zonder gevaar. Al kan de frenectomie nuttig zijn in sommige specifieke gevallen, moet deze ingreep met uw kinderarts besproken worden en vermeden worden wanneer dit kan. 

1-https://www.rtbf.be/article/lone-denonce-les-abus-doperations-de-langue-des-bebes-la-frenectomie-10971399

Klaar voor uw consultatie?

U hoeft nog maar één ding te doen: vind de dichtstbijzijnde zorgverlener met behulp van onze zoekmachine op naam of op regio.
Hier vind je onze zoekmachine