Veelgestelde vragen (FAQ)

Raadpleeg onze “vraag en antwoord” zone bestemd voor de patiënt, de osteopaat en de osteopathie. De vragen kunnen verschillen naargelang het doelpubliek. Kies de sectie die bij jou past.

Vragen categorie

Wat is osteopathie?

Wie is mijn osteopaat?

De behandeling

Na de behandeling

Hoe lang duurt het voor men het gunstig effect van een behandeling ervaart?

Er zijn verschillende scenario's. Vaak treed een onmiddelijke verlichting van de pijn op en ervaart men een grotere beweeglijkheid. Soms duurt het enkele dagen (2 à 5) voor uw lichaam reageert en het effect van de behandeling duidelijk wordt. In dit geval is kunnen er een paar behandelingen noodzakelijk zijn om de pijn volledig te laten verdwijnen.

Waarom merkt men niet altijd onmiddellijk het resultaat?

Je lichaam dient zich aan te passen aan de veranderingen veroorzaakt door de behandeling. Het zoeken naar de oorzaak van je klacht zal niet enkel lokaal gebeuren maar ook in verder gelegen lichaamsdelen. De locatie van de spanning en pijn is niet altijd verantwoordelijk voor de oorzaak van het probleem. Het zelfgenezend vermogen van het lichaam zal ervoor zorgen dat de reden van de pijn verdwijnt en dit kan enkele dagen duren (1-3)

Waarom kan ik pijn ervaren na een behandeling?

1 op de 4 mensen ervaren in de 72u na de behandeling ongemakken. Meestal zijn deze mild en van voorbijgaande aard (lichte pijn, stijfheid, moeheid en hoofdpijn). Deze ongemakken kunnen gelinkt worden aan het zelfregulerend vermogen van het lichaam. Na de behandeling zet uw lichaam het werk verder en past het zich aan waardoor een optimaal evenwicht kan worden teruggevonden.

Wat kan je ervaren na een behandeling?

In het algemeen kan de patiënt in de 72u na een behandeling wat last hebben van lichte pijn, stijfheid, vermoeidheid, ... Het is ook mogelijk dat u nergens last van heeft. Het al dan niet last hebben van ongemakken gelinkt aan de behandeling is geen indicatie voor het al dan niet effect hebben van de behandeling.

Waarom ben ik vermoeid na een behandeling?

Wanneer het werk van de osteopaat erop zit begint het werk voor uw lichaam. Het lichaam gaat zich autoreguleren waardoor de spanningen de spanningen verdwijnen, vermoeidheid is hier een symptoom van.

Moet ik rusten na een behandeling?

De dag van de behandeling doe je best geen extra inspanning zoals poetsen of sporten.Best ook niet langdurig stilzitten. Gewone activiteit of stappen is geen probleem

Mag ik sporten na een behandeling?

Het is belangrijk een 'sportieve' rust te respecteren na een behandeling. Enerzijds zal u mogelijk vermoeid en/of stijf zijn in de 72u volgend op uw behandeling. Anderzijds is het belangrijk het lichaam rust te gunnen zodat het de tijd heeft zich aan te passen.

Hoeveel tijd laat je best tussen 2 behandelingen?

De tijd tussen twee behandelingen is afhankelijk van de aard en duur van de (pijn)klacht. Dit wordt beïnvloed door het verkregen resultaat na de eerste behandeling. Meestal laat men een week tussen twee behandelingen maar meerdere weken kan ook. Uw osteopaat is het best geplaatst om dit te bepalen.

Hoeveel behandelingen zal ik nodig hebben?

het aantal behandelingen is afhankelijk van de aard en de natuur van het probleem. Voor veel zaken volstaan 1 à 3 behandelingen. Je osteopaat zal uitleggen waarom er meer of minder behandelingen noodzakelijk zijn.

Kan ik klacht indienen tegen een osteopaat?

De beroepsvereniging heeft een ethische commissie die waakt over het respecteren van de principes en de deontologie van het beroep. Anonieme klachten worden geweigerd Mocht je twijfel hebben over de gebruikte technieken, vraag het aan je osteopaat. Wil je een klacht indienen dan kan je deze, via het contactformulier op de website, aan ons bezorgen.

Mag ik autorijden na een behandeling?

Ja, In de meeste gevallen vormt autorijden geen probleem. Mocht je moeilijkheden ondervinden om zelf te rijden danzorg je best voor vervoer. Bij gebruik van pijnmedicatie die duizeligheid of slaperigheid veroorzaakt, zorg je zeker voor vervoer..

Kan mijn osteopaat mij werkonbekwaamheidsattest afleveren? (ziektebriefje).

Enkel een arts kan een dergelijk attest afleveren. Een osteopaat kan en mag dat niet.

Klaar voor uw consultatie?

U hoeft nog maar één ding te doen: vind de dichtstbijzijnde zorgverlener met behulp van onze zoekmachine op naam of op regio.
Hier vind je onze zoekmachine