Veelgestelde vragen (FAQ)
Raadpleeg onze “vraag en antwoord” zone bestemd voor de patiënt, de osteopaat en de osteopathie. De vragen kunnen verschillen naargelang het doelpubliek. Kies de sectie die bij jou past.
Hoelang duurt het vooraleer men het gunstig effect van een behandeling ervaart?
Er zijn verschillende scenario's. Vaak treedt een onmiddellijke verlichting van de pijn op en ervaart men een grotere beweeglijkheid. Soms duurt het enkele dagen (2 à 5) voor uw lichaam reageert en het effect van de behandeling duidelijk wordt. In dit geval kunnen er een paar behandelingen noodzakelijk zijn om de pijn volledig te laten verdwijnen.
Waarom merkt men niet altijd onmiddellijk het resultaat?
Je lichaam dient zich aan te passen aan de veranderingen veroorzaakt door de behandeling. Het zoeken naar de oorzaak van je klacht zal niet enkel lokaal gebeuren maar ook in verder gelegen lichaamsdelen. De locatie van de spanning en pijn is niet altijd verantwoordelijk voor de oorzaak van het probleem. Het zelfgenezende vermogen van het lichaam zal ervoor zorgen dat de reden van de pijn verdwijnt en dat kan enkele dagen duren (1 à 3).
Waarom kan ik soms pijn ervaren na een osteopathiebehandeling?
1 op de 4 mensen ervaren in de 72H na de behandeling ongemakken gelinkt aan de behandeling. Meestal zijn deze mild en van voorbijgaande aard (lichte pijn, stijfheid, moeheid en hoofdpijn). Deze klachten zijn gelinkt aan het zelfregulerend vermogen van het lichaam. Na de behandeling zet uw lichaam het werk verder en zoekt het om zich aan te passen aan de behandeling en om een optimaal evenwicht terug te vinden.
Wat kan je ervaren na een osteopathie behandeling?
In het algemeen kan de patiënt in de 72U na een behandeling wat last hebben van lichte pijn, stijfheid, vermoeidheid, ... Het is ook mogelijk dat u nergens last van heeft. Het al dan niet last hebben van ongemakken gelinkt aan de behandeling is geen indicatie voor het al dan niet effect hebben van de behandeling.
Waarom ben ik vermoeid na een behandeling?
Wanneer het werk van de osteopaat erop zit begint het werk voor uw lichaam. Het lichaam gaat zich auto-reguleren en gaat het verdwijnen van de spanningen gebruiken om de andere betrokken zones van uw lichaam te verlichten en los te maken. De vermoeidheid kan samengaan met een pijnlijk gevoel, dit is normaal en verdwijnt doorgaans binnen de 72U na de behandeling.
Moet ik rusten na een behandeling?
De dag van de behandeling doe je best geen extra-inspanning zoals poetsen of sporten. Best ook niet langdurig stilzitten. Gewone activiteit of stappen is geen probleem.
Mag ik sporten na een behandeling?
Neen, het is belangrijk een 'sportieve' rust te respecteren na een behandeling. Enerzijds zal u mogelijk vermoeid en/of stijf zijn in de 72U volgend op uw behandeling. Anderzijds is het belangrijk het lichaam rust te gunnen zodat het de tijd heeft zich aan te passen. Een te grote inspanning zal de zones die invloed hebben op uw oorspronkelijk probleem terug aan het werk zetten.
Hoeveel tijd laat ik best tussen 2 behandelingen?
De tijd tussen twee behandelingen is afhankelijk van de aard en duur van de (pijn)klacht. Dit kan ook beïnvloed worden door het verkregen resultaat na de eerste behandeling. Meestal laat men een week tussen twee behandelingen maar meerdere weken kan ook. Uw osteopaat is het best geplaatst om dit te bepalen.
Hoeveel behandelingen zal ik nodig hebben?
Het aantal behandelingen is afhankelijk van de aard en de natuur van het probleem. Voor veel zaken volstaan 2 à 3 behandelingen. Je osteopaat zal uitleggen waarom er meer of minder behandelingen noodzakelijk zijn.
Kan ik klacht indienen tegen een osteopaat?
De beroepsverenigingen hebben een ethische commissie die waakt over het respecteren van de principes en de deontologie van het beroep en die hen in staat stelt elke gemotiveerde klacht te ontvangen. Anonieme klachten worden geweigerd. Onze leden volgen de deontologische code, die weliswaar geen wettelijk statuut heeft, maar niettemin de ethische commissie in staat stelt na te gaan of een osteopaat in de fout is gegaan. Het is aan de raad van bestuur om al dan niet de collega te sanctioneren. Mocht je een vraag of een klacht willen indienen dan kan u deze, via het contactformulier, op de website aan ons bezorgen. Mocht je een vraag of twijfel hebben over de gebruikte technieken, aarzel dan niet contact op te nemen met je osteopaat, een andere osteopaat of ons secretariaat.
Mag ik autorijden na een behandeling?
Ja, In de meeste gevallen vormt dit geen probleem. Mocht je dan toch moeilijkheden ondervinden om tot bij de osteopaat te rijden dan laat je je best brengen door een ander persoon die je na de behandeling ook best terug naar huis brengt. Zeker als je voordien reeds veel pijnmedicatie hebt genomen die soms duizeligheid of slaperigheid veroorzaakt.
Kan mijn osteopaat mij arbeidsongeschikt verklaren? (ziektebriefje).
Enkel een arts kan een dergelijk attest voorschrijven. Een osteopaat kan en mag dat niet.