Veelgestelde vragen (FAQ)

Raadpleeg onze “vraag en antwoord” zone bestemd voor de patiënt, de osteopaat en de osteopathie. De vragen kunnen verschillen naargelang het doelpubliek. Kies de sectie die bij jou past.

Vragen categorie

Wat is osteopathie?

Wie is mijn osteopaat?

De behandeling

Na de behandeling

Wat is de opleiding van een osteopaat?

Uw osteopaat heeft een specifieke opleiding van 4 à 6 jaar gevolgd. Er zijn 2 mogelijke parcours: - een voltijdse universitaire opleiding van 6 jaar, momenteel enkel aan de ULB te volgen of - aan de basis een (para)medische opleiding zoals een master in kinesitherapie of geneeskunde, gevolgd door een specifieke 5-jarige deeltijdse opleiding osteopathie. In beide gevallen verwerft de osteopaat in de loop van zijn opleiding de competenties gelinkt aan de osteopathie (technisch en theoretisch) met diepgaande kennis gelinkt aan de geneeskunde en het menselijk lichaam.

Hoe word je osteopaat?

Osteopathie studeren kan aan de universiteit (ULB) maar ook aan private-instellingen. Het universitair traject is momenteel enkel aan de ULB te volgen. Andere instituten en privéscholen zijn zowat overal in België vertegenwoordigd en leveren een opleiding in het Frans of het Nederlands. De gemiddelde duur van de studies is 4 à 6 jaar. Het universitair diploma is een belangrijke meerwaarde in het zicht van een erkenning van het beroep.

Volgt mijn osteopaat bijscholingen?

Als patiënt moet men kunnen rekenen op een veilige en kwaliteitsvolle behandeling die rekening houdt met de laatste ontwikkelingen van het beroep en recente wetenschappelijke inzichten. De bijscholing is een deontologische en morele verplichting voor elke osteopaat. Ieder lid van onze beroepsvereniging volgt gecontroleerde bijscholing.

Mag elke osteopaat pasgeborenen en zwangere vrouwen behandelen?

De osteopathische behandeling van baby’s en kinderen maakt deel uit van de basisopleiding van elke osteopaat. Er zijn osteopaten die zich specifiek toeleggen op het behandelen van baby's en jonge kinderen. Zwangerschap, in welk stadium ook, is geen belemmering voor een osteopathische behandeling.

Is een osteopaat een kinesist of een dokter?

Een osteopaat is enkel osteopaat. De meeste osteopaten hebben wel een voorgeschiedenis als kinesitherapeut, maar alle leden van onze vereniging hebben er bewust voor gekozen nog enkel osteopathie te beoefenen. Je kan dus niet met een kinesitherapievoorschrift bij een osteopaat terecht. Er zijn in België slechts enkele artsen met een osteopathiediploma. Het feit dat er nu een voltijdse universitaire opleiding over 6 jaar bestaat om osteopaat te worden brengt steeds meer duidelijkheid en draagt bij tot het versterken van een eigen identiteit voor de osteopathie.

Wat is een osteopaat DO?

DO staat voor diploma in de osteopathie.

Werken alle osteopaten op dezelfde manier?

Niet alle osteopaten werken op dezelfde manier. Ze beschikken over een veelvoud van technieken en de osteopaat past deze aan de patiënt aan. Het valt dus niet te verbazen dat de behandeling kan verschillen tussen twee osteopaten. Zij hebben wel eenzelfde werkfilosofie, een globale gezondheidsaanpak en de wil om de kracht van het zelfhelend vermogen te bevorderen.

Waarom heeft mijn arts mij niet doorverwezen naar een osteopaat?

Het is mogelijk dat uw arts u niet doorverwijst naar een osteopaat door gebrek aan kennis over osteopathie. Artsen zien in hun opleiding niets of nauwelijks iets over onze geneeswijze. Als u hem hierover spreekt is het zeer waarschijnlijk dat hij geen enkel bezwaar heeft tegen een bezoek aan de osteopaat. Osteopathie blijft een zachte en doeltreffende niet-conventionele geneeswijze toepasbaar op een veelvoud van aandoeningen.

Beoefent de osteopaat uitsluitend osteopathie?

Een exclusief osteopaat is een osteopaat die enkel osteopathie beoefend in de praktijk. Deze keuze is gemaakt om kwaliteitsvolle zorg te leveren en verschillende therapieën niet te vermengen. Met uitzondering van enkele leden in transitieperiode (kinesisten die overschakelen naar osteopathie) oefenen alle leden weergegeven op deze website exclusief osteopathie uit.

Bestaat er een orde van osteopaten?

Er bestaat geen orde van osteopaten. Er zijn in België maar twee ordes voor geneeskundige beroepen. De orde voor geneesheren en de orde voor apothekers.

Is een osteopaat gespecialiseerd?

Gezien het beroep op zich nog niet erkend is zijn er ook geen erkende specialisaties. Elke osteopaat heeft in zijn basisopleiding voldoende scholing doorlopen om in principe elke patiënt en elke problematiek te kunnen behandelen. Wel zijn er osteopaten die zich meer specifiek toeleggen op bepaalde bevolkingssegmenten zoals baby's, sporters…

Bestaat er een wachtdienst voor urgenties in de osteopathie?

Osteopathie.be organiseert een wachtdienst gedurende het weekend en tijdens de feestdagen. Je kan de osteopaat van wacht bereiken via de website of via het telefoonnummer: 078 480 484.

Mag een osteopaat medicatie of medische onderzoeken voorschrijven?

Een osteopaat mag, gezien hij geen arts is, geen onderzoekingen of medicatie voorschrijven. Mocht beeldvorming of bloedanalyse nodig zijn zal hij je doorverwijzen naar je huisarts. Het geven van raad omtrent voedingssupplementen of andere niet toxische stoffen is eventueel wel mogelijk.

Gebruikt een osteopaat interne technieken?

Mochten anale of vaginale technieken noodzakelijk zijn voor de behandeling van bepaalde aandoeningen zal de osteopaat je eerst inlichten over het waarom en hoe dat in zijn werk gaat. Hij zal u een specifiek formulier voorleggen waarin je uitdrukkelijk uw schriftelijke toestemming geeft voor het aanwenden van deze technieken.

Waarom is mijn osteopaat niet terug te vinden op deze website?

Via onze zoekmachine vind je enkel osteopaten terug die voldoen aan de criteria eigen aan onze beroepsvereniging.

Klaar voor uw consultatie?

U hoeft nog maar één ding te doen: vind de dichtstbijzijnde zorgverlener met behulp van onze zoekmachine op naam of op regio.
Hier vind je onze zoekmachine