Veelgestelde vragen (FAQ)

Raadpleeg onze “vraag en antwoord” zone bestemd voor de patiënt, de osteopaat en de osteopathie. De vragen kunnen verschillen naargelang het doelpubliek. Kies de sectie die bij jou past.

Vragen categorie

Wat is osteopathie?

Wie is mijn osteopaat?

De behandeling

Na de behandeling

Wat is de opleiding van een osteopaat?

Er zijn 2 mogelijke parcours: - een voltijdse universitaire opleiding van 6 jaar, momenteel enkel aan de ULB te volgen of - aan de basis een (para)medische opleiding zoals een master in kinesitherapie of geneeskunde, gevolgd door een specifieke 5-jarige deeltijdse opleiding osteopathie. In beide gevallen verwerft de osteopaat in de loop van zijn opleiding de competenties gelinkt aan de osteopathie (technisch en theoretisch) met diepgaande kennis gelinkt aan de geneeskunde en het menselijk lichaam."

Hoe word je osteopaat?

Osteopathie studeren kan aan de universiteit (ULB). Het universitair traject is, annoo 2020, enkel aan de ULB te volgen. Andere instituten en privéscholen zijn zowat overal in België vertegenwoordigd en leveren een deeltijdse opleding in het Frans of het Nederlands. De gemiddelde duur van de studies is 4 à 6 jaar. Het universitair diploma is een belangrijke meerwaarde in het zicht van een erkenning van het beroep.

Volgt mijn osteopaat bijscholingen?

Als patiënt moet men kunnen rekenen op een veilige en kwaliteitsvolle behandeling. Die houdt rekening met de laatste ontwikkelingen van het beroep en recente wetenschappelijke inzichten. De bijscholing is een deontologische en morele verplichting voor elke osteopaat. Ieder lid van onze beroepsvereniging volgt gecontroleerde bijscholing.

Mag elke osteopaat pasgeborenen en zwangere vrouwen behandelen?

De osteopatische behandeling van baby's en kinderen maakt deel uit van de basisopleiding van elke osteopaat. Er zijn osteopaten die zich hier specifiek op bijscholen en toeleggen. Zwangerschap, in welk stadium ook, is geen belemmering voor een osteopathische behandeling.

Is een osteopaat een kinesitherapeut of een dokter?

Een osteopaat is enkel osteopaat. De meeste osteopaten hebben wel een voorgeschiedenis als kinesitherapeut, maar alle leden van onze vereniging hebben er bewust voor gekozen nog enkel osteopathie te beoefenen. Je kan dus niet met een kinesitherapievoorschrift bij een osteopaat terecht. Er zijn in Belgie slechts enkele artsen met een osteopathiediploma. Het feit dat er nu een voltijdse universitaire opleiding over 6 jaar bestaat om osteopaat te worden draagt bij tot het versterken van een eigen identiteit.

Wat is een osteopaat DO?

DO staat voor diploma in de osteopathie

Werken alle osteopaten op dezelfde manier?

Niet alle osteopaten werken op dezelfde manier. Ze beschikken over een veelvoud van technieken en passen deze aan patiënt per patiënt. De behandeling kan dus verschillen tussen twee osteopaten. Zij hebben wel een zelfde werkfilosofie, een globale gezondheidsaanpak en de wil om de kracht van het zelfhelend vermogen te bevorderen

Waarom heeft mijn arts mij niet doorverwezen naar een osteopaat?

Het is mogelijk dat uw arts u niet doorverwijst naar een osteopaat door gebrek aan kennis over osteopathie. Artsen zien in hun opleiding niets of nauwelijks iets over onze geneeswijze. Als u hem hierover aanspreekt is het zeer waarschijnlijk dat hij geen enkel bezwaar heeft tegen een bezoek aan de osteopaat. Osteopathie blijft een zachte en doeltreffende niet-conventionele geneeswijze toepasbaar op een veelvoud van aandoeningen.

Beoefent de osteopaat uitsluitend osteopathie?

Onze leden hebben de keuze gemaakt om kwaliteitsvolle zorg te leveren door verschillende therapievormen niet met elkaar te vermengen. Met uitzondering van enkele leden in transitieperiode (kinesitherapeuten die overschakelen naar osteopathie) oefenen alle leden weergegeven op deze website uitsluitend osteopathie uit.

Bestaat er een Orde van osteopaten?

Er bestaat geen Orde van osteopaten. Er zijn in Belgie maar twee ordes voor geneeskundige beroepen. De Orde van geneesheren en de Orde van apothekers

Is een osteopaat gespecialiseerd?

Alhoewel osteopathie als niet-conventionele geneeswijze erkend is, zijn de titel en de beoefenaars niet beschermd. Elke osteopaat heeft in zijn basisopleiding voldoende competenties verworven om zijn patiënten veilig en doeltreffend te behandelen Wel zijn er osteopaten die zich meer specifiek bijscholen op bepaalde doelgroepen zoals baby's, sporters,.... Dit betekent evenwel niet dat dit officiëel erkende specialisaties zijn.

Bestaat er een wachtdienst voor urgenties in de osteopathie?

GNRPO organiseert een wachtdient gedurende het weekend en tijdens de feestdagen. Je kan de osteopaat van wacht bereiken via de website of via het telefoonnummer: 078/480 484.

Mag een osteopaat medicatie of medische onderzoeken voorschrijven?

Een osteopaat mag, gezien hij geen arts is, geen onderzoekingen of medicatie voorschrijven. Mocht beeldvorming of bloedanalyse nodig zijn zal hij je doorverwijzen naar je huisarts. Het geven van raad omtrent voedingssupplementen of andere niet toxische stoffen is eventueel wel mogelijk.

Gebruikt een osteopaat interne technieken?

Mochten anale of vaginale technieken noodzakelijk zijn voor de behandeling van bepaalde aandoeningen zal de osteopaat je eerst inlichten over het hoe en waarom. Hij zal u een specifiek formulier voorleggen waarin je uitdrukkelijk uw schriftelijke toestemming geeft voor het aanwenden van deze technieken.

Waarom is mijn osteopaat niet terug te vinden op deze website?

Via onze zoekmachine vind je enkel osteopaten terug die voldoen aan de criteria eigen aan onze beroepsvereniging Osteopathie.be.

Klaar voor uw consultatie?

U hoeft nog maar één ding te doen: vind de dichtstbijzijnde zorgverlener met behulp van onze zoekmachine op naam of op regio.
Hier vind je onze zoekmachine